Interview: Damjan Djokovic

Damjan_Djokovic
Damjan Djokovic, geboren in Zagreb, maar opgegroeid in de hofstad Den Haag. Als kind wist hij al dat hij later voetballer wilde worden. Damjan groeide uit van rustige, kleine, blonde jongen naar lange, beensterke, verdedigende middenvelder. Zijn sierlijke stijl en lange gouden lokken, doen ons denken aan voormalig Real Madrid-speler Guti.
Begonnen in de jeugd bij amateurvoetbal-vereniging Haaglandia uit Rijswijk en nu inmiddels onder contract bij FC Bologna, spelend op huurbasis bij AS Livorno in Italië.

Op welke leeftijd vertrok je naar het buitenland?
Ik ben op mijn 19e vertrokken naar Slowakije voor een kort avontuur. Eenmaal teruggekomen, na drie maanden, ben ik een paar maanden later definitief verhuisd naar Italië.

Hoe ziet een gemiddelde dag er bij jou uit?
Hier is het gebruikelijk dat we om 15.00 trainen. In de ochtend train ik wat voor mezelf en in de avond ga ik met teamgenoten wat eten of naar de film.

1962225_10201981214465515_1909884843_o

‘Een van de gekste en mooiste momenten was dat ik op een dag een telefoontje kreeg van Clarence Seedorf, om bij zijn club Monza te komen spelen.’

Je hebt nu in 4 verschillende landen gevoetbald; Nederland, Slowakije, Roemenië en Italië. Wat is het verschil tussen die landen?
Elk land heeft z’n eigen cultuur en eigen manier van voetbalbeleving. In Italië is het een manier van leven, in Nederland wordt het professioneel voetbal toch wat meer als een ‘beroep’ gezien, mits je niet bij een topclub speelt.

Je hebt in verschillende landen gewoond, welke talen beheers je?
Ik spreek Engels, Nederlands, Duits, Servo-Kroatisch en Italiaans. Daarnaast spreek ik nog redelijk Frans en Roemeens.

Je hebt ook in de Serie-A gespeeld, tegen welke grote spelers heb je gespeeld?
In de serie A spelen grote kampioenen, alleen al door naar ze te kijken leer je van ze. Ik heb het genoegen gehad om met een wereldkampioen van het WK 2006 als Vincenzo Laquinta te spelen, maar ook met Antonio Candreva van SS Lazio en de Roemeense profvoetballer Adrian Mutu die onder andere bij FC Chelsea en Juventus heeft gespeeld. Dat zijn mannen die weten hoe het spelletje in elkaar zit.

Geniet je als voetballer ook van privileges?
Bekendheid heeft z’n voor- en nadelen, in een land als Italië is het vooral resultaatafhankelijk. Na een overwinning komt het regelmatig voor dat je gratis eet in een restaurant, bij een nederlaag is het beter om je even een paar dagen niet te vertonen in de stad.

431749_10151253216492174_1283584219_n - kopie

Fraaie omhaal van Damjan Djokovic tijdens zijn periode bij AC Cesena, Italië

Wat wens je nog te bereiken gedurende je voetbalcarrière?
Ongeacht de club, is het mijn droom en doel om op het hoogste niveau in Engeland of in Duitsland te spelen.

Wie is je favoriete voetballer op dit moment?
Er zijn veel mooie spelers op dit moment, maar ik vind Luka Modrić van Real Madrid toch iets speciaals hebben. Hij laat moeilijke dingen er gemakkelijk uitzien en hij is een geweldige persoon buiten het veld.

Wat is jouw ideale elftal als je mocht kiezen uit voetballers, die momenteel nog actief zijn?
Mijn ideale elftal zou bestaan uit:
de keeper; Handanovič
de verdedigers: Ivanovic ,Thiago Silva, Sergio Ramos , Kolarov,
Middenveld: Modrić, Yaya Toure, Rakitić
Aanval: Messi, Edin Dzeko en Ronaldo.

Wat doe je het liefst als je vrij bent?
Tijdens het voetbalseizoen kijk ik veel films en series, tijdens de seizoenpauzes probeer ik te reizen, maar vooral tijd door te brengen met familie en vrienden.

Damjan_Djokovic_in_actie_bij_AC_Cesena

Damjan Djokovic in actie bij AC Cesena

Tot slot, wat onderscheid een man van mannen?
Een echte man is ondernemend, weet wat hij wil en hoe hij dat kan bereiken. Hij onderscheidt zich door elegantie en charme.